Monday, 3 July 2006

Skamløs kgl. grådighed?


FREDERIK: — Har du prøvet badeværelse nr. 17?

MARY: — Næ, du. Jeg kan bedst lige badekarret i nr. 19 og toilettet i nr. 12.

DENNE SAMTALE kan finde sted i sommeren 2009, når Slots- og Ejendomsstyrelsen i samråd med kronprinseparret er færdig med at ombygge Frederik VIII’s palæ på Amalienborg. En net lille øvelse til 105 millioner kroner. Regningen deles sådan, at skatteyderne betaler 102 mio. kr., mens kongehuset betaler tre mio. kr. (som også er hentet i skatteydernes lommer).

PALÆET tæller i forvejen 16 badeværelser — men nu opføres yderligere fire, så parret om et par år kan lette og rense sig overalt i bygningen. ’Behovene har løbende været drøftet’ med Frederik og Mary, forklarer styrelsens talsmand, Jacob Holst Andersen, i dag i søndagssektionen flash!

Det er vi glade for. Så risikerer skatteyderne ikke en ekstra regning til sin tid til et 21. og 22. badeværelse. 20 skulle slå til ifølge ægteparret selv.

OVEN I regningen på de 105 mio. kr. er der afsat 23,2 mio. kr. til udvendig smukkesering af palæet. Så undersåtterne får også noget smukt at kigge på, når vi skal ind og råbe hurra ved kronprinsens 40-års fødselsdag, som vinker forude.

Vi må håbe, han er hjemme til den tid. Antallet af ferieperioder i hans kalender giver jo ikke plads til mange officielle arrangementer.

HVIS IKKE Ekstra Bladet var så generøst indstillet over for kongehuset — lige fra den skrøbelige dronning Margrethe til den fotografinteresserede Alexandra — kunne vi have anstillet betragtninger om, hvorvidt der kan tænkes at være grænser for de kongeliges grådighed.

Vi kunne f.eks. have nævnt, at kronprinsen allerede får 15,4 millioner kroner i årpenge. Da de er skattefri, svarer beløbet til en indkomst på 40 millioner kroner. Det er den næsthøjeste gage, som nogen dansker får. Den overgås af hans mor, som scorer 62 mio. kroner — svarende til 163 mio. skattepligtige kroner. Og familien betaler hverken afgifter eller moms.

Her kan ingen nok så forkælet topdirektør være med.

SMÅLIGE UNDERSÅTTER kunne mene, at disse mennesker er så vel betænkt i forvejen, at det må være pinligt for dem at modtage yderligere 105 mio. kr. til indretning af et københavnerhjem — oven i Kancellihuset, sommerhuset på Fredensborg, som de netop har fået istandsat for 17 mio. kr.

MEN FOLKET kan sove roligt: Der er ikke mindste tegn på, at kronprinsen er genert over den overvældende forkælelse, der bringer timelønnen for hans arbejde i nationens tjeneste op i nærheden af en mio. kr.

Guldgraveren fra Australien er heller ikke taget i forsøg på at dæmpe det forbrug, som hofsnoge fra alle sider bombarderer det værgeløse par med dag ud og dag ind. Personligt klarer hun sig med beskedne 1.540.000 skattefrie kroner til tøj og kosmetik.

VED NÆRMERE eftertanke kan det blive en belastning for det snart ikke så unge par at finde vej mellem alle Amalienborgs kommende badeværelser. Bare det nu ikke ender med, at de slet ikke tør flytte ind i al stadsen.

Kilde: Leder i Ekstra Bladet 2/7-6

No comments: