»Hele verden vil have USA ud af Irak« — således skriver Ritzau, og således viderebringer velanskrevne danske medier som fx Politiken i denne artikel ukritisk Ritzaus ord.
Umiddelbart efter fortsætter påstanden med sætningen »Et flertal af verdens befolkning ønsker de amerikanskledede tropper ud af Irak, viser en måling foretaget af BBC.« — en sætning, der vel skal forstås som en begrundelse for påstanden i rubrikken (overskriften), men som i stedet uddyber, at det så sandelig kun er… en påstand. For BBC har vel ikke spurgt alle folk i Verden?
Ritzau — og Politiken… og de andre ukritiske medier — graver deres hul endnu større ved derefter at skrive: »mener to tredjedele af de adspurgte verden over«. Aha, nu er der pludselig kun tale om »nogle adspurgte« og dét »verden over«, hvilket viser sig at dække over nogle få mennesker i bogle få lande hist og pist… »I alt er 23.000 mennesker i 22 lande blevet spurgt«. Sic!
Jeg er ikke alene træt af Ritzaus amatøragtige måde at drive journalistik på, men også af de danske mediers lige så slemme sløseri ved blot at bruge Ritzaus ord og indhold. Men ikke mindst er det skandaløst, som medierne manipulerer med læserne ved at påstå at 23.000 personer gør det ud for hele verden. Da det oven i købet kun er to tredjedele, der har den i rubrikken som »hele verdens« påståede holdning, bliver tallet nærmere 15.000.
15.000 — det er 1/450.000 (ja, én firehundredehalvtredstusindedel) af Verdens befolkning. Det svarer til, at 12 (ja, tolv!) danskere gør det ud for hele Danmarks befolknings holdninger. Nedværdigende.
Bjørn Clasen
P.S.: Dette indlæg er ment som en kritik af metoden. »Undersøgelsen«s emne — hvorvidt USA bør trække sig ud af Irak — tager jeg ikke stilling til her.
No comments:
Post a Comment